Welk boekhoudprogramma is het beste voor je bedrijf

2022-10-10
Alex de Vries

ZZP/starters: welk boekhoudprogramma is het beste voor je bedrijf? Als boekhouder vergelijk ik zzp'ers nooit 100% met elkaar, dus de beste manier van zelf (online) boekhouden is per zzp'er afhankelijk. Het wordt bepaald door je type bedrijf, je persoonlijkheid, wil je offline of online, software of Excel, je dienst en/of producten en in hoeverre je steun van helpdesk of online boekhouder wilt hebben. Via onze vergelijkingstool op Boekhoudprogramma-vergelijken.com kies je specifiek wat het beste voor je is.  

Wat kost een boekhoudprogramma voor ZZP en MKB? De beste online boekhoudprogramma's kosten ongeveer tussen € 7 en maximaal € 40 per maand. MKB'ers wensen meer functionaliteiten en dan schommelen de prijzen tussen  € 25 en € 70 per maand. Boekhoudsoftware met eenmalige aanschaf kost al snel € 500 á € 1000 plus onderhoudskosten. Een eenvoudig facturatieprogramma is vaak een stuk goedkoper.

MKB: Welke voordelen en nadelen heeft een boekhoudprogramma? De voordelen van een boekhoudprogramma zijn: 1) drastisch accountantskosten reduceren 2) administratie skippen door slimme, eenvoudige automatisering (ook al blijf je de boekhouding uitbesteden) 3) grip op cijfers op elk moment. Het nadeel is dat je zonder ervaring overdonderd kan zijn, omdat je weinig tijd of geduld hebt om het goed te implementeren. De beste boekhoudprogramma's hebben uitstekende (gratis) helpdesk en trainingen voor extra support. 

Kan ik zonder een boekhouder of accountant boekhouden? Ja, natuurlijk! Maak voor jezelf onderscheid tussen basis boekhouden en belastingzaken. Het laatste is het moeilijkste ofschoon de aangifte omzetbelasting meestal eenvoudig is. Een boekhoudprogramma doet niets anders dan geldstromen vastleggen door banktransacties en verkoop- en inkoopfacturen te registreren. Wist je dat 80% van de boekhouding is gedaan als je betaalt en betaald wordt? Geef de banktransacties een label wat het is (grootboekrekening) en koppel een btw-tarief eraan. Dit is de basis van boekhouden. De beste boekhoudprogramma's nemen die administratie uit handen