Job de Wit

«
»

flashback, videoclip

De beste Nederlandse videoclip van 2011

12.25.11 | 6 Reacties

Sorry, maar ik kan geen favoriete videoclip van het jaar kiezen. De keuze is te groot is en het aanbod te divers. Ik kan in de laatste week van het jaar wel een aantal favorieten in een serie categorieën plaatsen en dan jullie laten kiezen, is dat een idee?

Favoriete clips van 2011, deel 1: Hollands glorie. Wat was de beste Nederlandse videoclip van het jaar? Breng je stem uit!

Wat was de beste Nederlandse videoclip van 2011?

View Results

Loading ... Loading ...

Gers Pardoel heeft een paar hitjes gehad, maar altijd in het kielzog van beroemdere collega’s: The Opposites, Sef, The Partysquad. Dat is tof, maar intussen zit hij nog steeds in zijn skere appartementje te dromen van een succesvolle solocarrière. Morgen, dán gaat het gebeuren. Dán landt de helikopter met champagne en kaviaar.

Maar eerst is er de clipshoot van zijn a.s. nummer-éénhit “Morgen Ben Ik Rijk”. Regisseur Djef van Vliet Aaron van Valen probeert de Brabantse rapper te inspireren tot een overtuigende performance, zo naast de gehuurde Range Rover, maar het valt Gers niet mee. Cameraman Kevin Boitelle Job Kraaiijeveld laat de teleurstellende footage zien. Dromen is één ding, doen alsof iets anders. Want wordt hier niet eigenlijk gewoon de nieuwe clip van The Opposites opgenomen? Gers laat zich niet kisten. Niemand krijgt hem klein. En hij droomt verder. Deze keer zou die droom immers best eens kunnen uitkomen. TMF! Champagne!

De Utrechtse rapper Mr. Polska geeft een grafrede voor zijn oom uit Polen, zoals de beschrijving op YouTube uitlegt. Het was een man die, laten we zeggen, niet van een goudomrande pensionering heeft mogen genieten. Een bittere, chagrijnige, aan lager wal geraakte WO2-veteraan die “oorlog met zichzelf en de anderen” voerde. Regisseurs Kevin Boitelle en Sander van Driel van Opslaan Als orkestreren met “Gustav” een groteske uitvaart, misantropie met grandeur.

Terwijl de Amsterdamse producer Rimer London huiswaarts keert vanuit één of andere verlaten bar/dancing, ontwaakt zangeres Cata.Pirata (bekend van de groep Skip & Die) juist uit haar discodutje. Comfortabel in zijn badjas en met een glas whiskey onder handbereik creëert Rimer de soundtrack voor het avondje waar Cata zorgvuldig haar outfit bij uitzoekt. Regisseur Sander “Sandder” Lanen impliceert hooguit een lotsverbondenheid tussen de twee. Ze ogen allebei een beetje eenzaam in “Love Dagger”, zeker met dat hart in een glas water op het nachtkastje.

Sef wil graag iets anders doen dan wat je misschien zou verwachten van een populaire rapper. Dat is hem gelukt. Met regisseurs Mick “Miktor” Johan en Matthijs “Molf” Booij en ’80s-zanger* Hans de Booij heeft hij een krankzinnige clip gemaakt bij “Diamanten”, een filmpje waarvoor geen idee te gek was. Het moment dat Sef uit het frituurvet opdook, wist ik: oké, dit is geen half werk. Je had nooit durven denken dat het ooit zo zou zijn.

*) Negen albums sinds 1990.

Als Carel Struycken een paar dagen gaat wandelen in Californië ziet hij meer dan jij en ik. Met zijn 2 meter 13 is hij een stuk langer, legt hij een grotere afstand af en kan hij verder zien. De 63-jarige Nederlandse acteur, die al zijn hele professioniële leven in Hollywood werkt, heeft een – het kon bijna niet anders – enigszins verheven blik op het leven. Voor regisseur Victor Vroegindeweij is het nummer “For Better or For Worse” van de Nederlandse gelegenheidsband Tika weinig meer dan een aanleiding om een prachtige minidocumentaire te maken met de Addams Family-ster. Je moet goed op de zang letten om iets van een verband te horen. De eerste beelden, waarin Vroegindeweij fantaseert over de metropool als stil natuurgebied, vormen een mooi gevonden opmaat naar de strekking van Struyckens verhaal.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Comments

Plaats uw reactie

Wees aardig. Hou het schoon. Stay on topic. En geen spam natuurlijk.


«
»