Job de Wit

«
»

videoclip

Embed with… Brown Eyed Girls (2)

09.23.11 | Reageren?

Ergens op een muur in het Amerikaanse plaatsje Kirksville staat dit gedicht op een muur gekalkt:

kirksville graffiti

Ik lees het als een herinnering aan een bevlogen jeugd, een tijd waarin je tevergeefs probeert te snappen waarom alles je tegen lijkt te werken. Ik vind het mooi, maar ik weet niet wie het geschreven heeft. Deze foto is de enige bron die ik voor deze tekst op internet heb gevonden.

Maar nu is er een videoclip van de sexy Zuid-Koreaanse meidengroep Brown Eyed Girls. De laatste plek waar je gepassioneerde, obscure Amerikaanse poëzie verwacht. Zet het beeld echter stil op 0:26 en daar staat toch echt een aantal regels uit precies dit gedicht. Ik lees nog meer:

You have a voice
Now are you going to use it?

Feel watch plus
+ Sixth sense

Waarschijnlijk betekent het niks. Wilde regisseur Hwang Soo-ah een vaag revolutionair sfeertje oproepen à la Beyoncé’s clip “Run the World (Girls)” van eerder dit jaar. De Brown Eyed Girls voegen zich bij de strijd, maar dan zonder al te feministisch vuur.

De Koreanen weten wat staatsonderdrukking is. Het Noorden zucht nog steeds onder het zwaarste regime ter wereld, en het Zuiden was tot 1988 een rechtse politiestaat. De jongste generatie gaat luchtig met deze feiten om, als je de clip van “Sixth Sense” mag geloven. Ik versta geen Koreaans, maar ik heb ondanks de beeldtaal niet het idee dat hier veel politiek wordt bezongen*. Het is wel een visueel spektakel, waarin dansscènes worden afgewisseld met shots van de meiden als stoeipoes of als vastgebonden slachtoffer, al dan niet een persconferentie gevend.

Oké, ik heb gewoon echt geen idee wat hier aan de hand is. Op 4:04 lijkt één van de m.e.’ers er de brui aan te geven, maar hoopgevend eindigt de clip niet.

*) Update: en inderdaad.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Plaats uw reactie

Wees aardig. Hou het schoon. Stay on topic. En geen spam natuurlijk.


«
»