Job de Wit

«
»

videoclip

Embed with… Cults

07.13.11 | Reageren?

We hebben geprobeerd erachter te komen wat er gisteren is gebeurd op de startbaan, zegt de nieuwslezer. Maar eerst gaan we vier jaar terug in de tijd, besluit regisseur Isaiah Seret. In een paar minuten poogt hij het verhaal te vertellen van de Peoples Temple, een soort-van-communistische, pseudo-christelijke sekte, in 1956 opgericht door de Amerikaan Jim Jones. Terwijl het nummer “Go Outside” van de New Yorkse groep Cults speelt, zien we bandleden Madeline Follin en Brian Oblivion in de archiefbeelden geplakt. Heel knap gedaan door visual-effectsmeester Bill Gilman, en meer dan een beetje creepy.

In 1977 verhuizen Jones en een paar honderd volgelingen van San Francisco naar Guyana, het land ten westen van Suriname, waar ze een commune hebben, Peoples Temple Agricultural Project geheten. Een jaar later wonen er bijna duizend mensen. Het Democratische Congreslid Leo Ryan uit Californië vertrouwt het niet. Hij is bevriend met de vader van een ex-lid, dat kort na diens uittreding wordt vermoord. Er komen meer verontrustende verhalen over de sekte naarbuiten. In november 1978 komt de politicus aan in “Jonestown”, zoals de commune wordt genoemd. Je ziet hem op 3:00 in beeld. Onder luid applaus zegt hij dat hij er mensen is tegen gekomen volgens wie Jones’ utopia “het beste is dat ze ooit in hun leven is overkomen”. Niettemin is er een aantal mensen dat op 18 november met de Afgevaardigde mee terug naar Amerika wil vliegen.

Daar eindigt de clip. Maar wat is er nou gebeurd op de startbaan?

Ryan overleeft het niet, net als drie journalisten en één ex-sektelid. Maar daar blijft het niet bij. De volgende dag plegen Jones en meer dan negenhonderd volgelingen zelfmoord.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Plaats uw reactie

Wees aardig. Hou het schoon. Stay on topic. En geen spam natuurlijk.


«
»