Job de Wit

«
»

videoclip

Embed with… Radiohead

02.20.11 | 5 Reacties

Afgelopen vrijdagmorgen bracht Radiohead zijn nieuwe videoclip “Lotus Flower” uit. Zanger Thom Yorke strut zijn funky stuff in een schijnbaar geïmproviseerde, wat onbeholpen, maar daarom niet minder charmante performance. (Hij had overigens wel degelijk een choreograaf, niemand minder dan de vermaarde Wayne McGregor.) Regisseur Garth Jennings plaatste hem in een schaars verlichte loods en had genoeg materiaal.

Yorke’s expressieve, zich nergens iets van aantrekkende fysieke uiting sprak zo tot de verbeelding dat allerlei mensen er binnen no time creatief mee aan de haal gingen. Een meme was geboren. De tumblr Dancing Thom heeft inmiddels (twee dagen later) een stuk of 45 video-mashups verzameld die de Radiohead-zanger in steeds een ander, soms hilarische soundtrack plaatst. Hier spreekt geen gebrek aan respect voor de meest vermaarde popband ter wereld, maar dit filmpje vroeg er kennelijk gewoon om.

Misschien wel de eerste, zeker één van de beste, en sowieso een voor de hand liggende recontextualisatie was deze met Beyoncé’s “Single Ladies (Put a Ring on it)” door Tom Whittle:

Thom Yorke + r&b is natuurlijk per definitie grappig. Met een stukje “Pony” van Ginuwine, door Clem Bastow:

De Amerikaanse rapper Soulja Boy Tell ‘Em brak vier jaar geleden door met een dansje in zijn videoclip “Crank That (Soulja Boy)” dus die combi mocht niet ontbreken. YouTuber Bigballsextra gebruikte voor de tweede helft van zijn “Lotus Flower”-update het nummer “Next Hype” van Tempa T:

Erg knap gemonteerd en treffend gevonden is Thom So Horny – op The 2 Live Crews classic “Me So Horny“, door Pickie508:

Thom Yorke Goes Bananas van Lucas Dimitri pakt geen bekende hit maar heeft goed gekeken naar het tempo en komt met een verrassend naturel ogend resultaat:

De boodschap van Lady Gaga’s nieuwe hit “Born This Way” sluit natuurlijk naadloos aan op zo’n ongeneerde dansuitvoering, iets wat ene ExplodingPuppet gelukkig niet was ontgaan:

We zijn nu wel beland op het terrein van de parodie, en wat is dan geiniger om het überintellectuele Radiohead te paren aan onderbroekenhumorist Benny Hill? Jesse Benjamin doet het in Benny Hill of Limbs met gebruik van “Yakety Sax” van Boots Randolph, steevast de muzikale begeleiding van kolderieke achtervolgingsscenes in The Benny Hill Show:

Tot slot: Thom Yorke uit Welingborough doet auditie voor de tv-show So You Think You Can Dance, een bijdrage van Chateau Videos. Blijf kijken voor het oordeel van de jury!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Comments

Plaats uw reactie

Wees aardig. Hou het schoon. Stay on topic. En geen spam natuurlijk.


«
»