Job de Wit

«
»

Nieuws

Embed with… TV On The Radio

04.12.11 | Reageren?

Je hebt een clip voor je single gemaakt? Leuk hoor. Helemaal niet gek. Maar de New Yorkse band TV On The Radio heeft een clip gemaakt voor zijn hele nieuwe album. Goed, het zijn eigenlijk tien filmpjes bij tien liedjes, maar ze horen bij elkaar in één YouTube-film van bijna een uur (of op een dvd bij de cd van Nine Types of Light) en ze zijn door zanger Tunde Adebimpe (die het een “collage” noemt) tot een geheel gesmeed met korte interviewsegmenten. “Gewone mensen” vertellen over ervaringen en delen meningen die de thema’s inluiden van de songs van de band. Dat begint meteen al geestig met beschrijvingen van kosmische droomwerelden in de aanloop naar “Caffeinated Consciousness”, het eerste nummer. Met de bandleden op vliegende tapijten weet je, als er nog twijfel was, dat je dit uur van je leven niet aan een zwaarmoedig stuk videokunst gaat wijden.

Adebimpe heeft zelf de meest spectaculaire subclip geregisseerd bij “Forgotten”, waarin onverschrokken zombiejager Hiro (Christian Bonello) verleidt wordt door de duivelse vamp Holly (Eli Jane). Een andere must-see is het laatste stuk van “Killer Crane” (vanaf 45:30), waarin de bandleden, een jaar nadat ze uit elkaar zijn gegaan, voor het eerst weer bij elkaar komen in het cafetaria waar bassist Gerard Smith inmiddels werkt als serveerder. Drummer Jaleel Bunton vertelt over zijn dojo in Californië, gitarist Kyp Malone runt een LARPing-community en gitarist/producer Dave Sitek heeft al zijn geld gestoken in de productie van The Bush Administration on Ice.

En frontman Tunde Adebimpe? Hij zit “nog steeds in de entertainmentindustrie”. De conversatie gaat over in de clip van “You”, waarin we zien op wat voor manier: als een gare straatmuzikant in Purple Rain-uitdossing die huilend zijn oude TVOTR-repertoire zingt en een verfrommelde omslag van het popblad Spin koestert, met daarop een foto van zijn oude band (“best of 2008”).

De tracklist van deze albumclip:

2:27, “Caffeinated Consciousness” (regie: Tim Nackashi)
5:46, “Second Song” (regie: Michael Please)
11:05, “New Cannonball Blues” (regie: Maya Erdelyi)
15:11, “No Future Shock” (regie: Jon Moritsugu & Amy Davis)
19:38, “Repetition” (regie: Johnerick Lawson)
24:48, “Will Do” (regie: Dugan O’Neal)
28:29, “Keep Your Heart” (regie: Petro)
34:09, “Forgotten” (regie: Tunde Adebimpe)
39:26, “Killer Crane” (regie: TV On The Radio & Dano Cerny)
49:17, “You” (regie: Barney Clay)

Maar zorg er wel voor dat je niet de interviewstukjes skipt. En op het einde zit nog een vrij hilarisch reclamespotje voor Buntons dojo.

“Nine Types of Light is as much an album as it is a movie by TV on the Radio”, staat er op de YouTube-pagina. No shit. Kort filmpje over het idee achter de film van The New York Times:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Plaats uw reactie

Wees aardig. Hou het schoon. Stay on topic. En geen spam natuurlijk.


«
»