Job de Wit

«
»

flashback

In zicht

07.15.09 | 1 Reactie

Nomo

Tweede gastflashbacker op het eerste halfjaar is Revu’s chef nieuws Guuz Hoogaerts alias Guuzbourg, patron van Filles Sourires:

Waar de Plaat van het Jaar zich vorig jaar al in januari openbaarde, daar houd ik nu alle opties nog open. Natuurlijk verschenen er al prachtige zuchtmeisjesplaten, zoals die van de Canadese Marie Pierre Arthur en de Française Claire Denamur. En de Franstalige heren lieten ook in goede zin van zich horen (Sammy Decoster), maar in de voorlopige tussenstand dringen zich toch vooral jazzplaten op. Van Nederlandse bodem, zoals het fenomenale 050 van Ploctones, een band die schijnbaar met een strootje tussen de tanden de meest wrede stijl- en tempowisselingen speelt maar toch redelijk licht verteerbaar blijft klinken. En het uitermate verzorgde debuut van Scallymatic Orchestra. Naar Afrika ruiken de platen van Jimi Tenor en Mulatu Astatke & the Heliocentrics.
De voorlopige nummer één herbergt elementen van vrijwel al deze platen. Invisible Cities van het Amerikaanse NOMO biedt ijzingwekkende jazzsoli (waarbij ook lekker free gepiept en geknort wordt), plus dikke afrobeat, plus woordloze zuchtmeisjeskoortjes. Invisible Cities is het vierde album, en wat mij betreft hun beste. Ze spelen met zelfgemaakte ‘elektrische kalimba’s’, een fantastische kopersectie en coveren op deze plaat nummers van Moondog en Tom Zé – dan weet u wel uit welke leftfieldhoek de wind waait. Uiterst beeldende, uitgesponnen muziek waarop je kunt dansen, waarbij je kunt mijmeren en waar je bek vanwege de technische vaardigheid van openvalt.

Toptien:

1. NOMO – Invisible Cities
2. Ploctones – 050
3. Scallymatic Orchestra – Annie Get Your Gun
4. Marie Pierre Arthur
5. Claire Denamur
6. Jimi Tenor & Kabu Kabu – 4th Dimension
7. Sammy Decoster – Tucumcari
8. Black Joe Lewis & the Honeybears – Tell ’em What Your Name is!
9. The Juan MacLean – The Future Will Come
X. Lee Fields – My World

Tags: , , , , , ,

1 Comment

Plaats uw reactie

Wees aardig. Hou het schoon. Stay on topic. En geen spam natuurlijk.


«
»