Job de Wit

«
»

Aan het werk

Spread love

09.29.08 | Reageren?

Redding

NRC-redacteur Toon Beemsterboer was zo attent om mijn boek te citeren, en twee keer te noemen in Als het maar dreunt, een beschouwing van twee pagina’s over de erfenis van twintig jaar house in het Cultureel Supplement van afgelopen vrijdag. (Ik ben alleen geen 3voor12-journalist, zoals hij schrijft, met alle respect).

Beemsterboers betoog komt er op neer dat house en al zijn subgenres inmiddels wel op hun grenzen zijn gestuit, dat zijn rol in de ontwikkeling van de popmuziek is uitgespeeld. Er komen nog steeds verbluffende platen uit, maar er wordt te veel gekopieerd.

Ik kan mij evenmin aan de indruk onttrekken dat we het even zonder adembenemende golf moeten doen, na breakbeat-house/rave > jungle/drum ‘n bass > 2-step/grime > electroclash/electro-house, microhouse/minimal. Het kan niet toevallig zijn dat de meest interessante dancemuziek van de laatste tijd zich hergroepeerd rond de disco-hartslag. Alsof we terug naar de basis gaan om van daar uit een nieuwe hoek in te slaan.

Als de vergrijzing doorzet en allochtoon Europa zich meer met de muziek gaat bemoeien (en het internet 3D gaat, de olieschaarste nijpender wordt en de dollar valt), kant ‘t het komende decennium weer alle kanten op. Een nieuwe drug wil ook nog wel eens helpen.

Evenmin linkbaar: De opkomst en ondergang van de Roxy, een interview van twee pagina’s met mij in het oktobernummer van Fret (met Huub van der Lubbe op de voorkant), geschreven door Ruud Lekx, beter bekend als Rude 66. In 1993/1994 schreef ik ook voor de Fret, ik kan mij herinneren in die hoedanigheid Shinedoe en Shyrock te hebben gesproken, allebei nog steeds goed bezig. Maar dit terzijde.

Verderop in het blad recenseert Gert Verbeek het boek.

…goed getimed.

…een helder overzicht van het ontstaan van house in Nederland.

…vaak spannende anekdotes…

Fret is nog steeds gratis en hier (pdf) verkrijgbaar.

Tags: , , , , , , , ,

Plaats uw reactie

Wees aardig. Hou het schoon. Stay on topic. En geen spam natuurlijk.


«
»