Job de Wit

«
»

flashback

Voet aan de grond

10.24.08 | 5 Reacties

tunnel
In het kunstkatern van de Volkskrant stond gisteren een artikel over dubstep, zoals ze de afgelopen jaren wel vaker zijn geschreven. Volgens schrijfster Sasja Kooistra “verspreidt het dubstepvirus zich sinds deze zomer pas écht goed en neemt het aantal feesten in de clubs enorm toe”. Ik geloof het graag, maar harde cijfers ontbreken. Ondertussen gaan de kaartjes voor Oi!, vanavond in Paradiso met o.a. dj’s Gomes, Caspa, Rusko en Hatcha, voor de halve prijs in de aanbieding bij de Last Minute Ticket Shop.

Verder schrijft Kooistra dat in 2006 “de serieuze pers dubstep als nieuwe stroming [signaleert], ook in Nederland” en dat het “internetradioprogramma’s als Viral Radio van U Dub en Cinnaman en Oi! Pirate Radio van Gomes [zijn] waar voor het eerst dubstepplaten gedraaid worden”.

Schraapt keel bescheiden.

Uit OOR 16 van 2002:

BENNY ILL, KODE9 & THE CULPRIT
“FAT LARRY’S SKANK” (TEMPA)

De meest wrede dubstep komt bij het Tempa-label vandaan: gefileerde 2-step zonder hitparade-elementen maar met beats en bassen die toch niets te wensen over laten. Een mysterieus fluitje hier, vaag Jamaicaans patois daar en dan die oerwoudgeluiden die langs de percussie weten te komen. Er gebeurt momenteel niet veel in de UK-garage, maar wie nog steeds voor wilt lopen, moet hier zijn. (JdW)

Uit OOR 3 van 2004:

DIGITAL MYSTIKZ
“PATHWAYS” (BIG APPLE)

Twee jonge gasten uit Croydon, het zuid-Londense epicentrum van de dubstep, schurken aan tegen grime. Vier instrumentale tracks op deze e.p., waarvan het titelnummer via een exotische sample een heel mysterieuze sfeer oproept. Denk Boards Of Canada als UK-garage. De diepe bassen verraden hun afkomst, maar de zweepslagen van beats in “Da Wrath” geven aan dat deze kids hun eigen richting kiezen. (JdW)

Uit OOR 5 van 2004:

CHYLEE
“BOUNCE” (PLATINUM PROJECTS)

Het is niet alleen maar grime in de UK-garage. Diep in Croydon ligt het epicentrum van de dubstep en voel je broekspijpen wapperen als de drums en bassen van Chylee door de luisprekers duwen. Nog wat acid-borrels erbij en veel meer is het niet. Meer hoeft niet. B-kant “RareCognition” bevat wat meer samples en is al net zo’n vernuftige productie. (JdW)

Uit OOR 6 van 2004:

DUBSTEP
HORSEPOWER PRODUCTIONS
TO THE RESCUE (TEMPA/LOWLANDS)

Terwijl 2-step zich toelegt op de retromarkt voor nostalgische twintigers (?!), eist de grime van Dizzee Rascal en consorten alle aandacht op waar het op UK-garage aankomt. Maar het is niet alleen rauwe electronische rapmuziek dat het garage-nageslacht bepaalt. Croydon in Zuid-Londen profileert zich als epicentrum van de dubstep, een (instrumentale) variant met diepe grooves en spookachtige samples in dansvloervriendelijke producties. De toonaangevende muzikanten in deze subcategorie zijn Matt Levesconte en Ben Garner, oftewel Lev Jnr. en Benny Ill van Horsepower Productions. Op hun tweede album doen ze geen dramatische stappen voor- of zijwaarts. To the Rescue bevat negen nieuwe tracks die qua samples hooguit meer verfijnd in elkaar zitten. Die samples lijken de twee vooral te halen uit b-films (met spaghettiwestern en kungfu als favoriete genres) en obscure oosterse volksmuziek, met sitars, bongo’s en vooral allerhande fluitjes. Dat zorgt meestal voor een speelse toon en een geluidsbeeld waarbij je je niet zo gauw verveelt. Uit “Voodoo Spell” en “Hand of Death” stijgt echter een sinistere sfeer op. Buitenbeentje is het ruim elf minuten durende “Classic Deluxe Part Two”, ingetogen dub-house met vogelgekwetter en saxofoon. Hmm… dan toch liever exotische achtervolgingsriddims, knorrende bassen en spacy bongo-garage zoals niemand het Horsepower nadoet. JOB DE WIT

Nog eentje dan, uit OOR 9 van 2004:

KODE9 + DADDI GEE
“SIGN OF THE DUB” (HYPERDUB)

De wereld is tegenwoordig nog gekker dan in 1987 toen Prince zijn “Sign ‘O’ the Times” gaf. Op deze 10-inch van universitair docent (!) Steve Goodman alias dubstep-producer Kode9 staat op zijn minst de meest opmerkelijke cover van het jaar. Beats ontbreken vrijwel terwijl rastaman Daddi Gee, berustend in het onheil, de tekstregels door de dub chant. B-kant “Stalker” heeft wel een ritme en stuurt dansers met een kluitje in de rimboe. (JdW)

Het album In Fine Style van Horsepower Productions was in oktober 2002 VPRO’s Disque Pop de la Semaine, en bovengenoemde platen (en meer) kwamen sinds 2002 natuurlijk allemaal voorbij in mijn 3FM-show 3VOOR12BPM, net als de 2-step en grime die aan dubstep vooraf ging en er mee opliep… (Oi! Pirate Radio begon in 2004, Viral Radio in 2007.)

Tags: , , , , , , , ,

5 Comments

Plaats uw reactie

Wees aardig. Hou het schoon. Stay on topic. En geen spam natuurlijk.


«
»