Job de Wit

«
»

flashback

Wild pitch

07.15.08 | Reageren?

Eén van de films van dit jaar die ik nog steeds moet gaan zien, is Sean Penns Into the Wild. En nu blijkt dat ik ook de soundtrack moet horen. Ik heb Fiona Fortuin nog nooit ontmoet, maar ik ben blij dat ze er is, al was het alleen al om sind mijn vertrek in 2006 de techno draaiend te houden in 3voor12 Draait. En vandaag op deze plek als speciale gastblogflashbacker!

De beste albums:

1. Eddie Vedder – Into the Wild

Van deze man kom ik nooit meer af. Alles wat hij doet, met of zonder band, gaat erin als koek. Niet in de laatste plaats – je zou wellicht kunnen denken dat zijn verschijning er iets mee te maken heeft – omdat het, op enkele uitzonderingen na, ook altijd mooi is wat hij maakt. Op Into the Wild staan prachtige, intieme liedjes. Het maakt de film nog veel mooier dan ie al is. Maar nu genoeg er over!

2. Portishead – Third

Op de middelbare school zo goed als genegeerd, zeikmuziek vond ik het toen. Voor van die tutjes die door iedereen aardig gevonden willen worden. Ook door de alto’s. Third is schrikbarend goed, de overtreffende trap van prachtig.

3. Bruno Pronsato – Why Can’t We Be Like Us

Een album waarop ontzettend veel gebeurd: laag over laag percussie, piano, vreemde wendingen, donkere synths, uitgewerkt tot in de puntjes. Het wordt nergens te veel, perfect in balans. Pronsato komt uit de metalscene, tegenwoordig levert hij een eersteklas house/minimal-plaat af.

4. Atlas Sound – Let the Blind Lead Those Who Can See But Cannot Feel

Met minimale gitaar en electronica zweeft de muziek via psychiatrische inrichtingen, grijze wolken, mooi, kunstmatig aangelegde parkjes zo mijn hoofd in om aldaar een gevoelige snaar te raken. Supermooi! Jammer dat hij live wat tegenviel.

5. Mgmt – Oracular Spectacular

Omdat Life in Cartoon Motion van Mika alweer van vorig jaar is.

6. The Mole – As High as the Sky

Het beste komt uit Canada, dat geldt ook steeds meer voor elektronische muziek. Met Mathew Jonson – mijn Eddie Vedder van de techno – voorop en zijn vriend The Mole (Colin de la Plante) vlak achter hem. Kan me herinneren dat The Mole in een interview vertelde dat hij zich verbaasde over hoe genregebonden er in Europa wordt gedraaid, dat hij juist de gewoonte heeft vanalles door elkaar te mixen. Die gewoonte hoor je terug op zijn debuutalbum As High as the Sky. Het is om die reden ook een heel goede house/techno/techhouse/disco/etc., etc.-plaat!

7. The Kills – Midnight Boom
Wekenlang achter elkaar gedraaid. Met Midnight Boom is The Kills garagepop waar ik thuis voor de spiegel een gouden microfoon bij wil vasthouden. En een schoonmaakdoek, want vies klinken ze nog altijd.

8. Polder – Poldermodel

Eigenlijk viel het kwartje pas echt afgelopen week tijdens 5 Days Off. Wat zijn ze toch goed!

9. No Age – Nouns
Minder herrie, meer lied. Soms jammer, maar vaker goed.

10. Heartthrob – Dear Painter, Paint Me

Pas vorige week voor het eerst gehoord, maar behoort nu al tot mijn favorieten van eerste helft 2008. Het is om dezelfde reden waarom ik ook Gaiser en Troy Pierce mag: Heartthrob weet op zijn debuut perfect de balans te vinden tussen donker, grauw en melodie.

Liedjes

1. Yuro & Trago – “Primary Roots”
2. Hugo – “The Sloop“
3. Olene Kadar – “Button”
4. Coldplay – “Violet Hill”
5. Automatt – “Springtime”
6. Ricardo Villalobos – “Electonic Water” (San Proper-remix incluis!)
7. Byetone – “Straight”
8. Weezer – “Pork and Beans”
9. Santogold – “L.E.S. Artistes”
10. The Mars Volta – “Wax Simulacra “
11. Why? – “The Hollows”
12. Nuno dos Santos featuring Robert Owens – “Mergin”
13. The Last Shadow Puppets – “The Age of the Understatement”
14. REM – “Supernatural Superserious”
15. Mika – “Big Girl (You Are Beautiful)”
16. dEUS – “Slow”
17. Dodos – “Joe’s Waltz”
18. My Morning Jacket – “Evil Urges”

Tags: , , ,

Plaats uw reactie

Wees aardig. Hou het schoon. Stay on topic. En geen spam natuurlijk.


«
»