Job de Wit

«
»

Aan het werk

Geheugensteuntje

09.12.08 | 4 Reacties

Smiley

Alfred Bos recenseert mijn boek in DJ Broadcast, en komt en passant met een leuke aanvulling. Het weekend (begin september 1988) dat Soho Connection in Amsterdam de weekender organiseerde die het startschot was voor de house-explosie in Nederland, vond in Rotterdam het Poppark-festival plaats (Bos heeft het over Metropolis, maar die naam kreeg het festival pas in 1990.)

Dus terwijl de grote jongens van de Nederlandse poppers (Gert van Veen, Jip Golsteijn, Alfred Bos e.a.) dat weekend in Londen zaten voor een Amnesty-benefietconcert met o.a. Bruce Springsteen en Tracy Chapman, stond de rest in het Zuiderpark naar Claw Boys Claw, de Urban Dance Squad en Living Colour te kijken. In tegenstelling tot de legendarische rave op de Surinamekade schreven de kranten daar dus wél over.

Op één punt van Alfreds recensie wil ik even ingaan:

Het boek van Job de Wit is niet het laatste woord over de introductie en verspreiding van house in Nederland. Het concentreert zich op Amsterdam en RoXY, terwijl Rotterdam (Parkzicht) een pittig woordje meesprak en Eindhoven snel reageerde met labels en eigen producties.

Het is maar waar je de grens trekt bij het woord “introductie”. De eerste introductie vond volgens mij wel degelijk plaats in Amsterdam (de Roxy, Soho Connection, Flamman & Abraxas), daarna volgde de rest. In Parkzicht gebeurde nog erg weinig terwijl de hoofdstad al op zijn kop stond. En de eerste producties uit Eindhoven dateer ik in de discografie achterin mijn boek toch echt pas in 1990. Waarmee ik niets wil afdoen aan wat er buiten de hoofdstad gepresteerd is, maar de invalshoek voor het verhaal dat ik wilde vertellen was welbewust een andere. Anders was ik misschien nu nog bezig geweest.

Het laatste woord is niettemin aan Alfred Bos: 🙂

Roxy en de houserevolutie is eigentijdse cultuurgeschiedenis met een sterke sociologische inslag. Verplichte kost voor de generatie van nu en een opwekkend geheugensteuntje voor de generatie van toen. Ik ben blij dat Job de Wit het heeft geschreven.

Tags: , , ,

4 Comments

Plaats uw reactie

Wees aardig. Hou het schoon. Stay on topic. En geen spam natuurlijk.


«
»