Job de Wit

«
»

flashback

Just let me go

01.03.09 | 3 Reacties

Grace Jones

Van Hilversum 3 tot de NME is de traditie altijd om een single van de week te kiezen. In 1995 zijn Erwin Blom en ik er ook mee begonnen in ons radioprogramma De Voorste Linie (de eerste: “Spraakwater” van Extince!), en die Single van de Week hebben ze bij 3VOOR12FM nog steeds (hij wordt sinds een paar jaar gekozen door Menno Visser). Omdat muzieksamensteller niet meer mijn beroep is, heb ik het mijzelf het afgelopen jaar op deze plek iets gemakkelijker gemaakt door een single (en meteen maar een clip) van de maand te wikken en te overwegen. Zo krijgt dit vluchtige medium iets van de grandeur die doorgaans (ten onrechte) alleen aan albums wordt toebedeeld, en heb je ook echt iets bijzonders te pakken. Dit waren ze in 2008:

januari: D1 – “I’m Loving”
februari: M.I.A – “Paper Planes (DFA Remix)”
maart: The Long Blondes – “Century”
april: Wiley – “Wearing My Rolex”
mei: Aeroplane featuring Kathy Diamond – “Whispers”
juni: Ladyhawke – “Paris is Burning”
juli: Annie – “I Know Ur Girlfriend Hates Me”
augustus: TV On The Radio – “Golden Age”
september: Sisters Of Transistors – “The Don”
oktober: T-Pain – “Ringleader Man”
november: Architecture In Helsinki – “That Beep”
 
En, bij deze dus, de laatste. Het werd net geen Franz Ferdinand of Fever Ray, maar de Aeroplane-remix van Grace Jones’ “Williams’ Blood”. Ik ben niet overtuigd van de taalkundige correctheid van de apostrof in de titel, maar voor de rest is het een meeslepende discoplaat en een vlekkeloze song, medegeschreven door Wendy & Lisa. De originele versie is ook niet verkeerd, en staat op Grace Jones’ verrassend sterke comebackplaat Hurricane. Donderdag 19 maart live in Paradiso!

Het Belgische duo Aeroplane scoort zo feitelijk als enige act twee singles van de maand in 2008, wat de verwachtingen voor een debuutalbum in 2009 nog verder opschroeft. Als je naar EuroSonic gaat: vrijdagavond 16 januari spelen ze in de Puddingfabriek.

Twee gelegenheidscollectieven Nederlandse hiphoppers streden om de bokaal voor de clip van de maand december, waardoor dit mooie filmpje van het Engelse duo Fan Death het moest afleggen (strict gezien was ie ook van eind november al). Regie: Nathan Drillot en Jesse Savath.

Habbekrats Reclame komt vrij hilarisch uit de hoek voor “Licht van de Laser” van The Partysquad featuring Dio, Sef & Sjaak (of moet ik zeggen The P-Boyz?). Niet embedbaar helaas, en het is uiteindelijk ook niet de clip van de maand geworden. Dat is namelijk deze nauwelijks te volgen maar daarom niet minder spannender ‘trailer’ van Brian Elstak, Ignjat Miletic en Charlie Caselton voor “Dubbel KO” van Kohfie Konnect:

(Breedbeeld Vimeo wordt wel erg klein op deze manier. Is daar wat aan te doen?)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Comments

Plaats uw reactie

Wees aardig. Hou het schoon. Stay on topic. En geen spam natuurlijk.


«
»