Job de Wit

«
»

Nieuws

The bravest man in the universe

06.27.14 | Reageren?

Ongeveer twee jaar geleden recenseerde ik voor DJBroadcast Bobby Womacks prachtige, naar nu is gebleken laatste plaat, en mocht ik hem even bellen in het ziekenhuis, waar hij op dat moment was opgenomen. De verbinding was slecht en ik kon hem met moeite verstaan, maar de lang uit het zicht verdwenen zanger klonk enorm energiek.

ESSENTIAL ALBUM

Tekst JOB DE WIT

Bobby Womack
The Bravest Man in the Universe

XL Recordings

Bobby Womack is 68 jaar. Hij is oud genoeg om de opa te zijn van talloze artiesten die hij hier links en rechts inhaalt met een relevante, moderne, zeg maar gerust hippe plaat. Dat is vooral op het conto te schrijven van producers Damon Albarn en Richard Russell, die ook op The Bravest Man in the Universe meespelen. Maar de kwaliteit van de songs en het feit dat Womack nog altijd vrijwel iedereen eruit zingt bewijst wat een meesterzet het was om juist deze soulheld aan de vergetelheid te ontrukken.

Bobby Womacks carrière als zanger begon bijna zestig jaar geleden in de gospelgroep die hij met zijn broers vormde. In 1962 gingen ze verder als r&b-act, The Valentinos. Toen mentor Sam Cooke, de soulster, nog geen twee jaar later werd doodgeschoten, viel de groep uit elkaar en begon Bobby een solocarrière waarin de ups en downs elkaar ternauwernood in evenwicht hielden. Naast Cooke werkte met hij o.a. met en voor James Brown, Jimi Hendrix, Aretha Franklin, Janis Joplin en Sly Stone. De Rolling Stones scoorden hun eerste hit met een liedje dat hij had geschreven. Over een gebrek aan erkenning heeft hij dus niet te klagen gehad. Dat Bobby Womack toch niet uitgroeide tot een artiest van het formaat Al Green of Marvin Gaye had niet alleen te maken met een flinke dosis tegenspoed, maar ook met een jarenlange drugsverslaving. Toen hij daar halverwege de jaren tachtig weer zo’n beetje boven op was, sloeg de tegenspoed opnieuw toe.
The Bravest Man in the Universe is Womacks eerste studio-album met nieuw materiaal sinds 1994. Zijn laatste echt goede album maakte hij in 1981 en midden jaren tachtig was hij bij de meeste muziekliefhebbers wel zo’n beetje uit beeld verdwenen. Tot Damon Albarn hem drie jaar geleden vroeg of hij iets wilde zingen op de Gorillaz-plaat Plastic Beach. Dat werd de single ‘Stylo’, en het begin van een onwaarschijnlijke samenwerking. Albarn produceerde samen met Richard Russell een heel album voor de gepensioneerde zanger en het resultaat is verbluffend.
De afgelopen jaren zijn er wel meer bejaarde sterren door producers/fans uit de mottenballen gehaald. Rick Rubin (Johnny Cash, Neil Diamond) heeft het voorbeeld gezet, en o.a. Jack White (Loretta Lynn, Wanda Jackson) en ?uestlove (Al Green, Betty Wright) volgden zijn voorbeeld. Het precedent voor The Bravest Man is echter I’m New Here, de comebackplaat van Gil Scott-Heron uit 2010, een privéproject van Russell. De labelbaas, die dankzij met name Adele enorm goed boert, neemt er geen genoegen mee een verloren gewaande grootheid opnieuw in de schijnwerpers te zetten. Hij moet ook weer eigentijds klinken.
Dat gaat zelfs zo ver dat hype-van-het-jaar Lana Del Rey meezingt in het melancholische ‘Dayglo Reflection’. Nog meer zijn het de kale productie in het algemeen en Russells drummachinebeats in het bijzonder die er voor hoeden dat dit een oefening in nostalgie wordt. Als de bpm’s worden opgeschroefd in ‘Jubilee (Don’t Let Nobody Turn You Around)’ blijkt dat bovendien uitstekend te combineren met Womacks gospelroots.
De techniek zit de songs, van een stoffige plank gehaald of nieuw gecomponeerd, nergens in de weg. En in het middelpunt bevindt zich een performer en songschrijver die de wereld meer te bieden had dan bijna iedereen, hijzelf incluis, had gedacht.

Bobby Womack heeft longontsteking en darmkanker, maar dat weerhoudt hem er allerminst van om zijn comebackalbum te promoten.

DJB: Is dit een goede tijd om te bellen?
‘Ja hoor. Ik lig in het ziekenhuis, ik ga nergens heen! Het gaat al weer een stuk beter met me.’

DJB: Hoe kijkt u naar de toekomst?
‘De toekomst ziet er goed uit. Om te beginnen ben ik on fire. Verder gaan drie kinderen van Womack & Womack, dat is mijn broer en zijn vrouw, met mij mee op tournee. Zij zingen fantastisch dus daar ben ik heel erg mee verguld. Het brengt me weer terug naar de tijd dat ik met samen mijn broers gospel zong, heel lang geleden.’

DJB: Het album klinkt fantastisch, en…
‘Het is weer iets anders voor mij, maar ook weer niet zo erg als je zou denken. Want mijn stem is heel nadrukkelijk aanwezig. Ik kom uit een tijd dat iedereen een eigen stijl had. Niemand klonk als iemand anders. Sam Cooke, Ray Charles en Marvin Gaye klonken allemaal verschillend.’

DJB: Welke zangers vindt u momenteel goed?
‘Ik vind Joe goed. Wie nog meer? Eh, ik kan niet op zijn naam komen.’

DJB: Cee Lo Green, R. Kelly?
‘Ja, R. Kelly vind ik al heel lang goed. En ik houd nog steeds van Al Green.’

DJB: Over uw nieuwe album…
‘Heb je de hoesfoto gezien?’

DJB: Dat is uw hand. Wat is het verhaal?
‘Ik heb dat beeld gedroomd.’

DJB: De titel is The Bravest Man in the Universe. Bent u dat zelf?
‘Nee, maar er moeten dappere mannen zijn, anders was deze wereld al lang verdwenen. Iedereen moet dapper zijn. En dat betekent niet dat je altijd moet vechten. Dat nummer heb ik iets van 35 jaar geleden al geschreven met Harold Payne. We hadden het opgenomen met Isaac Hayes en de Memphis Horns. En de tweede keer dat we het opnamen was in Londen.’

DJB: Damon Albarn legde een paar jaar geleden het contact voor uw bijdrage aan Gorillaz.
‘Met dank aan zijn kijk op het leven heb ik mijn weg terug weer gevonden. Ik ben van ver gekomen. Ik wilde nooit meer een voet in een studio zetten! Ik dacht ook niet dat ik nog een song zou kunnen schrijven. Op tournee zijn we begonnen met songschrijven. Ik voel mij heel erg gezegend. Dit is één van de sterkste platen die ik ooit heb gemaakt.’

DJB: Het is uw beste in, wat zal het zijn, dertig jaar?
‘Ik heb het niet geteld.’

DJB: Het is heel bijzonder om zo laat in je carrière nog zo’n kans te krijgen.
‘Hoe ouder je wordt, hoe beter je wordt. En ik ga lekker op dit moment. Ik heb zin om een hoop energie te verbranden. Ik ga op tournee, en daar moet ik spiritueel, mentaal en fysiek klaar voor zijn. Zolang God mij genoeg tijd geeft, ga ik knallen. Ik werk al weer aan een nieuw album album, dat The Best is Yet to Come heet.’

Plaats uw reactie

Wees aardig. Hou het schoon. Stay on topic. En geen spam natuurlijk.


«
»